ZLATNI ŠTIT GRADA KRUŠEVCA


Categories :

“Zlatni štit” je originalno likovno – literalno delo (ulje na medijapanu) kruševačkog autora Ane Berbakov od koga su izrađene reprodukcije u tri modela. “Zlatni štit” kao suvenir i poslovni poklon namenjen je svim saradnicima, partnerima, prijatelјima, bratskim gradovima, zaslužnim građanima i delegacijama grada Kruševca, ali i onima koji žele da ponesu simboličnu uspomenu iz carskog grada Kruševca.

„Zlatni štit grada Kruševca“ izrađen je specijalno u čast proslave jubileja 650 godina od osnivanja grada Kruševca, koji je zvanično obeležen 28.juna 2021.godine.

OPIS

“Zlatni štit” je slika rađena uljanim bojama na medijapanu, dimenzije 85x80cm u obliku štita. Zlatni štit se sastoji iz dve celine – od pomenute slike iliti “zlatnog grba” sa jedne strane i od pesme odnosno “zlatne povelje” sa druge strane – na poleđini.

Na zlatnom grbu u prvom planu prikazani su knez Lazar koji drži mač i kneginja Milica sa peharom vina i osnivačkom povelјom;

U drugom planu prikazan je Lazarev prestoni grad sa posebnim akcentom na utvrđenje koje je podigao i sa zastavom Moravske Srbije;

I u trećem planu prikazana je crkva Lazarica u oblacima koja stoji između dva grba, grba kneza Lazara i sadašnjeg grba grada Kruševca.

Zlatna povelјa u formi pesme čini 18 stihova, 4 strofe po 4 stiha i 5.strofa od dva stiha.

Povelјa govori o osnivanju grada, prva strofa koja se odnosi na viziju kneza Lazara, druga koja se odnosi na izgradnju prestonog grada, treća na izgradnju crkve Lazarice, četvrta na Kruševac za pokolјenja, peta koji se odnosi na Lazarevu povelјu „U slavnom gradu Gospodstva mi Kruševcu“.

MODEL

Od slike odnosno “zlatnog štita” izrađene su reprodukcije u tri modela:

– Model 1 je od medijapana (ručni rad), reprodukcija zlatnog štita, čini ga kombinacija pesme i slike odštampane na pvc foliji, predviđen za zid, dimenzije 35x33cm.

– Model 2 je od medijapana (ručni rad), reprodukcija zlatnog  štita sa postoljem, čini ga kombinacija pesme i slike odštampane na pvc foliji, predviđen za sto, dimenzije 27x25cm.

– Model 3 je od kamena u obliku pravougaonika, čini ga kombinacija odštampane slike i pesme na prirodnom kamenu, dimenzije 40x20x1cm.

U SLAVNOM GRADU (po povelji Kneza Lazara)

Svaka utvrda ima snage svoje,

sigurnost od vetrova što huje,

al’ sve to pak nisu želje moje,

jer moj grad sve to nadvisuje.

Na grudima mi krušac leže,

al’ ne k’o teret, već k’o kamen čvrsti,

dižem carstvo do neba dosežem,

a na zemlji prestoni grad Srbski.

Najkrasniji biseru ogrlice,

pred Tobom i Bogom pokorno stojim,

kraj Tebe crkvo moja, Lazarice,

kad o Tebi pevam nikog se ne bojim.

Bez cara i ljudi zemlja je parče tla,

zato pišem da potomstva zbore o tom,

kao pomen, žilama teče krv predaka,

zemlja ova nije samo grumen, ona je naš dom.

Blizu mesta gde se dve Morave susreću,

u slavnom gradu Gospodstva mi Kruševcu.

Autor – Ana Berbakov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *