Prikaz hrabrosti i duha Moravske Srbije!

KNEŽEVSKI IZAZOV: DONESITE "ZLATNI ŠTIT" U SVOJ ENTERIJER I OTKRIJTE NJEGOVU PRIČU

Otkrijte lepotu "Zlatnog štita"

Dobrodošli na stranicu posvećenu jedinstvenom umetničkom delu – “Zlatnom štitu”. Ova originalna kreacija je moje autorsko delo koje sam stvorila povodom obeležavanja važnog jubileja – 650 godina od osnivanja grada Kruševca, zvanično proslavljenog 28. juna 2021. godine. 

 

“Zlatni štit” nije samo likovno delo, nego izvanredan spoj likovnosti i literature, ima duboko značenje i izuzetnu lepotu i pruža poseban doživljaj srpske istorije i ljubavi prema Kruševcu.

 

A sada mi dozvolite da vam se kratko predstavim…

Ja sam Ana Berbakov, pisac i slikar. Rođena sam i živim u Kruševcu, gradu koji mi je neiscrpan izvor inspiracije. Već dugi niz godina posvećena sam pisanju i slikanju, istražujući različite umetničke izraze i stvarajući svoj jedinstveni pečat. Do sada sam objavila tri detektivska romana: “Operacija Eros”, “Dijamantska prašina” i “Kasiopejina kletva”, kao i zbirku pesama pod nazivom “Svetlost svesti – The light of mind”. Član sam Udruženja književnika Srbije od 2018. godine. Aktivno se angažujem na poljima pisanja, slikanja i marketinga, stvarajući multimedijalne projekte koji donose jedinstvenu sinergiju umetnosti, a jedan od tih projekata je i “Zlatni štit”.

 

U procesu stvaranja ovog jedinstvenog dela, posvetila sam se mesecima istraživanju i prikupljanju podataka o istoriji kneževskog para Lazara i Milice, kao i životu na dvoru u srednjem veku. Ovo opsežno istraživanje, koje je obuhvatalo detalje o načinu života, građenju Kruševca, karakterističnoj garderobi tog vremena i ostalim obeležjima, donosi nam dublji uvid u istoriju grada. Tokom ovog istraživanja saznala sam da su knez Lazar i kneginja Milica, osnivači grada Kruševca, pažljivo odabrali ovo mesto za izgradnju svog prestonog grada, vođeni posebnom energijom koju je ovo područje posedovalo. Njihova vizija i strast prema Kruševcu su bili ključni u oblikovanju grada koji će postati simbol srpske istorije i kulture. Ova duboka povezanost između mene i osnivača grada, kao i temeljno istraživanje, čine sliku “Zlatnog štita” autentičnom interpretacijom tog vremena, ispunjenom ljubavlju prema Kruševcu i njegovom nasleđu. Ovo umetničko delo, dimenzija 85×80 cm, izdvaja se svojom jedinstvenom formom koju sam oblikovala. Izradila sam ga koristeći uljane boje na medijapanu, stvarajući prefinjen štit koji ga čini vizualno i simbolički impresivnim.

Zlatni štit, autorsko delo Ane Berbakov - by Anee

Ovaj štit se sastoji iz dve celine – “zlatnog grba” i “zlatne povelje”. Na prvoj strani, “zlatni grb” sam prikazala u prvom planu, predstavljajući kneza Lazara koji s ponosom drži mač, i kneginju Milicu sa peharom vina i osnivačkom poveljom. Kroz njihove likove sam se potrudila da oživim duh srpske istorije i hrabrosti.

 

Druga strana “Zlatnog štita” je posvećena “zlatnoj povelji” – pesmi koju sam napisala kroz 18 stihova, raspoređenih u 4 strofe po 4 stiha, i koja se završava jednom strofom od dva stiha. Ovom poveljom sam prenela priču o osnivanju grada Kruševca, izražavajući viziju kneza Lazara u prvoj strofi, opisujući izgradnju prestonog grada u drugoj, fokusirajući se na izgradnju crkve Lazarice u trećoj, a slaveći Kruševac kroz generacije u četvrtoj strofi. Peta strofa posebno je posvećena Lazarevoj povelji “U slavnom gradu Gospodstva mi Kruševcu”, koja svedoči o izuzetnoj važnosti ovog grada u istoriji, a čiji sam zapis o tome našla u Narodnom Muzeju Kruševca tokom svog temeljnog istraživanja.

U SLAVNOM GRADU (po povelji Kneza Lazara)

 

Svaka utvrda ima snage svoje,

sigurnost od vetrova što huje,

al’ sve to pak nisu želje moje,

jer moj grad sve to nadvisuje.

 

Na grudima mi krušac leže,

al’ ne k’o teret, već k’o kamen čvrsti,

dižem carstvo do neba dosežem,

a na zemlji prestoni grad Srbski.

 

Najkrasniji biseru ogrlice,

pred Tobom i Bogom pokorno stojim,

kraj Tebe crkvo moja, Lazarice,

kad o Tebi pevam nikog se ne bojim.

 

Bez cara i ljudi zemlja je parče tla,

zato pišem da potomstva zbore o tom,

kao pomen, žilama teče krv predaka,

zemlja ova nije samo grumen, ona je naš dom.

 

Blizu mesta gde se dve Morave susreću,

u slavnom gradu Gospodstva mi Kruševcu.

VIDOVDAN 2021. I 650 GODINA GRADA KRUŠEVCA

U čast obeležavanja jubileja Grada Kruševca 2021. godine, bile su izrađene reprodukcije “Zlatnog štita” u tri različita modela u tiražu od 300 komada. Dva modela su bila oblikovana na medijapanu, oponašajući prepoznatljivu siluetu štita sa slike, dok je treći bio izrađen od kamena u elegantnom pravougaonom obliku. Ovu inspirativnu ideju sam bila posvetila izradi “Zlatnog štita” kao umetničkog dela, kako bi se u godini u kojoj se slavilo 650 godina postojanja grada Kruševca izrazilo duboko poštovanje i priznanje svim saradnicima, partnerima, prijateljima, bratskim gradovima, zaslužnim građanima i delegacijama grada Kruševca.

 

Moja namera je bila da ovom izradom “Zlatnih štitova” promovišem jedinstvenu lepotu grada Kruševca, podsećajući nas na njegovu slavnu istoriju, ali istovremeno da podignem svest građana o važnosti obeležavanja ovako značajnih jubileja. Svaki primerak reprodukcije “Zlatnog štita” pažljivo je proizveden u zanatskoj radionici, sa ciljem da oda počast 650 godina postojanja grada Kruševca.

 

Međutim, svi ovi primerci već su pronašli svoje vlasnike, ostavljajući samo jedan preostali primerak – originalni “Zlatni štit”. Sada ovaj jedinstveni komad umetnosti čeka svog vlasnika, odišući ekskluzivnošću i autentičnošću koju poseduje.

ZAŠTO BAŠ OVAJ ŠTIT DA BUDE DEO VAŠE KOLEKCIJE?

AKO ŽELITE DA DOŽIVITE SVU NJEGOVU VELIČANSTVENOST, “Zlatni štit” je savršen dodatak vašem domu ili poslovnom prostoru, pružajući mu jedinstvenu dozu elegancije i istorijske dubine. Doživite svečanost i veličanstvenost “Zlatnog štita”, dragocenog umetničkog dela koje istovremeno predstavlja neprocenjivu vrednost za ljubitelje srpske istorije, bogatu prošlost Moravske Srbije i njenu važnost za srpski narod. Svaki detalj na slici prenosi duh i suštinu Kruševca, sa izuzetnom snagom likova kneza Lazara i kneginje Milice, dok prestoni grad i crkva Lazarica dodaju veličanstvenost kompoziciji. Ne propustite jedinstvenu priliku da postanete vlasnik dela srpske istorije i da uživate u nasleđu koje će oduševljavati generacije.

 

Zlatni štit” je sada dostupan po izuzetnoj ceni od 1.000 evra. Dozvolite da srpska istorija i lepota Kruševca unesu čaroliju u vaš život na najuzvišeniji način. Živeli!