PASTA GOSPE BEATRIS


recept 003 … a detektivi traže!

Dan je utihnuo, sunce se sklonilo iza brda, ulice su postale puste i osetio se neki čudan mir. Mesečina je obasjavala vrhove palmi koje su se njihale na laganom povetarcu. More je, takođe, bilo mirno i odsjaj zvezda komešao se u morskoj peni praveći sedefasti obris pun mistike. U vazduhu se provlačio neki zamamni miris koji je prodirao u sobe okolnih kamenih kućica… Laki nije mogao da spava – okretao se po krevetu, vrpoljio, znojio i mučio u sopstvenom košmaru. Nije mogao više – ustao je. Polako je prišao prozoru i sklonio zavesu tek toliko da može da pruži pogled ka obali. Na vidiku nije bilo ničeg, sem mesečine koja se varljivo poigravala. I ništa mu nije bilo tako čudno, sve dok nije zapazio… U staroj drvenoj kući gorela je sijalica. Unutra se osećala neka struja i bilo je živo. Laki je znao da se tamo nešto kuva i u njemu se, odjednom, stvorila želja i da ode. Obukao je svoje bele lanene pantalone i laganu košulju, navukao je crne mokasine i obmotao kratku crvenu ešarpu oko vrata. Krenuo je. Na ulici je i dalje bilo tiho. Laki je mrzeo ovakvu tišinu, podmuklu. U tim trenucima je znao da uspori, pa da ubrza korak – stara fora iz kaubojskih filmova je oduvek palila ali ne i ovog puta! U kuhinji stare drvene kuće začuo se krik. Komesar je požurio i gotovo trčećim korakom uleteo je u kućicu. Prizor koji je zatekao pri ulasku ostavio ga je bez daha. Gospa Beatris stajala je za šporetom i kuvala je. Bila je spokojna, ili se barem tako činilo, sve dok Laki nije uleteo poput vihora.

“Zašto ste vrisnuli? Desilo se nešto?” – upitao ju je sa nevericom.

“Nisam vrisnula. Ko je vrisnuo? – odgovorila je zbunjeno.

“Hm, možda mi se učinilo.”

“Da nije to kriknuo Vaš stomak… od gladi?” – sludila ga je pitanjem.

“M… m… možda…” – odgovorio je zbunjeno.

“Možda? Ali kada ste već tu, ostanite na večeri. Ionako ne volim sama da jedem.” – rekla je odlučno i prinela dve čaše za vino.

“Večera? A šta to spremate?” -zvučao je radoznalo.

“Pastu.” – odgovorila je tiho i nastavila da… Laki je sipao vino.

ZA PRIPREMU JE POTREBNO:

  • 500gr paste
  • 7-8 češnjeva belog luka (ili po želji)
  • 300gr  svinjske pečenice (ili bilo kog drugog suvog mesa, a može i slanina)
  • masline
  • brašno, mleko, puter
  • vegeta, biber, origano, ruzmarin, ulje

PRIPREMA I FILA:

Očišćen beli luk i pršutu iseckati na sitne kolutiće ili na listove i pržiti ih u tiganju na blagoj vatri. Dodati začine po svom ukusu i pržiti dok ne postane reš.

PRIPREMA BEŠAMEL SOSA:

50 g putera ili margarina i 50 g brašna propržiti, pa naliti 1/2 l toplog mleka.
Uz mešanje kuvati dok se masa ne zgusne.

PRIPREMA PASTE:

U veću posudu sipati vodu, so i ulje. U ključalu vodu staviti pastu. Vreme kuvanja paste je obično naznačeno na ambalaži. Procedite pastu kroz rešetkastu posudu ili cediljku.

  • Bešamel sos pomešati sa prvim filom i sa tako pripremljenim nedevom preliti špagete.
  • Po želji dodati par maslina ili čeri paradajz.

PRIJATNO!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *