KAKO bi „naterala“ ljubitelje pisane reči da pročitaju njenu prvu knjigu, mlada Kruševljanka Ana Berbakov (28) došla je na originalnu ideju! Prošle nedelje je u lokalnom nedeljniku objavila oglas da iznajmljuje roman-prvenac na čitanje i za manje od sedam dana jedva uspeva da svim zainteresovanim čitaocima isporuči traženi primerak.

Da stvar bude zanimljivija, knjigu „Operacija Eros“ u izdanju „Admiral boks“ iznajmljuje za jedan dinar! Neobična autorka kaže za „Novosti“ da je i sama iznenađena interesovanjem, a da se na ovakav potez odlučila kako bi pre svega proverila raspoloženje čitalaca prema novoj knjizi koja trenutno ne može da se kupi u Kruševcu.

– Mladi retko dobijaju šansu da objave prvu knjigu, a ja sam rešila da tu šansu iskoristim – priča za „Novosti“ Ana Berbakov. – Oglas je bio način da vidim koliko danas ljudi čitaju i koliko su zainteresovani da pročitaju knjigu neafirmisanog autora. A da odredim cenu „rentiranja“ knjige od jedan dinar inspirisali su me mobilni operateri koji nude takve pakete usluga.

NAŠLI JE U OGLASIMAOGLAS sa tekstom o iznajmljivanju knjige, uz autorkinu napomenu da je „cela operacija bezbolna ukoliko se knjiga vrati u jednom komadu“, objavljen je tik uz oglas za prodaju proizvodne linije štrikaćih mašina za pletenje ženskih čarapa i oglas za iznajmljivanje garsonjere, ali je i pored toga pronašao put do čitalaca.

Kriminalistički roman u kome glavna junakinja Sofija Kovač, studentkinja kriminalistike, sa beogradskim inspektorima kreće u potragu za iznenada nestalim bivšim momkom Jovanom i tako doživljava brojne avanture u Grčkoj, iznajmljuje se putem Aninog mejla. Autorki su se javili najrazličitiji čitaoci iz rodnog grada: učiteljice, studenti, penzioneri. Knjigu isporučuje lično.

– Javila mi se jedna baka kada je videla oglas, a mejl je poslao njen unuk – otkriva nam Ana. – Baka obožava Roberta Aldemana i slične pisce. Umesto sa dinarom, častila me je sa ratlukom! Da radnju priče „smesti“ na grčka ostrva Ani je pomogao njen boravak u Grčkoj tokom 2008. i 2009. godine. Dve sezone radila je u Leptokariji i na Kritu u prodavnicama suvenira, prodavala sladolede, radila kao menadžer i pomoćnik konobara.

– Diplomirala sam 2007. godine na Fakultetu za industrijski menadžment, ali sam najkraće radila u struci – napominje književnica, koja je aktivna u Književnom društvu „Ćirilo i Metodije“ i organizaciji „Darujmo reč“. – Od malih nogu pišem pesme, priče, a u slobodno vreme slikam akvarele i fotografišem. Ipak, otkrila sam da mi najviše leže romani po uzoru na Artura Konana Dojla, Agatu Kristi, Jana Fleminga. Prava promocija i distribucija knjige koja se premijerno pojavila na Sajmu knjiga u Beogradu počinje posle novogodišnjih praznika. Do tada, delo iznajmljujem!