OPERACIJA EROS – USPESNA


Categories :

Операција Ерос – успешна

Пре него што је организовала промоцију свог првог романа “Операција Ерос”, Ана Бербаков је, попут свог узора – списатељице Агате Кристи, истраживала колико су њени суграђани заинтересовани да прочитају књигу неафирмисаног аутора.

“Операција Ерос”, први роман Крушевљанке Ане Бербаков намењен љубитељима криминалистичког жанра, промовисан је на Сајму књига у Београду, а у Крушевцу неколико месеци касније, јер је ауторка тако желела.

Ана Бербаков

Ана Бербаков

Пре промоције романа, Ана Бербаков је, попут Агате Кристи, истраживала колико су њени суграђани заинтересовани да прочитају књигу неафирмисаног аутора.

“Када млад човек добије шансу треба да је и искористи. Ја сам своју шансу на тај начин искористила”, објашњава Ана. “Хтела сам мало медијске пажње и дала сам оглас.”

Анин оглас гласио је овако: “Издајем на читање роман Операција Ерос за један динар. Операција је успешна уколико се књига врати у једном комаду.”

Ана Бербаков и Горана Младеновић

Ана Бербаков и Горана Младеновић

Роман је списатељица лично носила онима који се јаве на оглас: “Они су то мени уредно враћали. Договарали смо се о роковима читања. Као у библиотеци.”

Интересовање је било велико. На Анин мејл јављали су се студенти, пензионери, просветни радници, па и писци.

Ана се није држала шаблона, каже Јелена Протић Петронијевић, књижевни критичар:

“Њена књига има много украса, али има и песничких делова, неочекиваних лепих места која ће изненадити сваког читаоца. Вредна је пажње.”

Књигу је писала три године, а годину и по дана тражила издавача. Имала је срећу, каже Ана, што су је одбијали са образложењима која су јој помогла да коригује рукопис више пута.

Када је добила понуду, то што живи у унутрашњости, а што многи сматрају хендикепом, показало се као предност.

Зоран Рапајић, власник Издавачке куће Адмирал Букс, каже да је његова мајка Крушевљанка и да је желео да његова Кућа објави књигу једног младог аутора из Крушевца:

“Млада, амбициозна, изнела је један добар план шта ће она урадити. Између осталог, саставни део договора била је и промоција у њеном родном граду.”

Осим што пише, Ана се бави астрологијом, сликањем, фотографијом и хуманитарним радом.

“Ја живим свој сан, само му недостају још неки елементи да се употпуни”, каже крушевачка списатељица. “Али за то је потребно време.”

Иако мистериозан и узбудљив, Анин роман првенац носи поруку да на крају добро увек победи зло. Јер је и она како каже у животу непоправљиви оптимиста.

Preuzeto sa sajta http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0%20%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81/1550694/%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0%20%D0%95%D1%80%D0%BE%D1%81%20-%20%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B0.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *