Danas objavljeno u Vecernjim novostima :)


Categories :

Za dinar rentira svoj roman

Originalna ideja mlade Kruševljanke Ane Berbakov (28), koja je nedavno objavila svoje prvo književno delo. Svim zainteresovanim čitaocima „Operaciju Eros“ isporučuje lično. Interesovanje ogromno

KAKO bi „naterala“ ljubitelje pisane reči da pročitaju njenu prvu knjigu, mlada Kruševljanka Ana Berbakov (28) došla je na originalnu ideju! Prošle nedelje je u lokalnom nedeljniku objavila oglas da iznajmljuje roman-prvenac na čitanje i za manje od sedam dana jedva uspeva da svim zainteresovanim čitaocima isporuči traženi primerak.

Da stvar bude zanimljivija, knjigu „Operacija Eros“ u izdanju „Admiral boks“ iznajmljuje za jedan dinar! Neobična autorka kaže za „Novosti“ da je i sama iznenađena interesovanjem, a da se na ovakav potez odlučila kako bi pre svega proverila raspoloženje čitalaca prema novoj knjizi koja trenutno ne može da se kupi u Kruševcu.

– Mladi retko dobijaju šansu da objave prvu knjigu, a ja sam rešila da tu šansu iskoristim – priča za „Novosti“ Ana Berbakov. – Oglas je bio način da vidim koliko danas ljudi čitaju i koliko su zainteresovani da pročitaju knjigu neafirmisanog autora. A da odredim cenu „rentiranja“ knjige od jedan dinar inspirisali su me mobilni operateri koji nude takve pakete usluga.

NAŠLI JE U OGLASIMAOGLAS sa tekstom o iznajmljivanju knjige, uz autorkinu napomenu da je „cela operacija bezbolna ukoliko se knjiga vrati u jednom komadu“, objavljen je tik uz oglas za prodaju proizvodne linije štrikaćih mašina za pletenje ženskih čarapa i oglas za iznajmljivanje garsonjere, ali je i pored toga pronašao put do čitalaca.

Kriminalistički roman u kome glavna junakinja Sofija Kovač, studentkinja kriminalistike, sa beogradskim inspektorima kreće u potragu za iznenada nestalim bivšim momkom Jovanom i tako doživljava brojne avanture u Grčkoj, iznajmljuje se putem Aninog mejla. Autorki su se javili najrazličitiji čitaoci iz rodnog grada: učiteljice, studenti, penzioneri. Knjigu isporučuje lično.

– Javila mi se jedna baka kada je videla oglas, a mejl je poslao njen unuk – otkriva nam Ana. – Baka obožava Roberta Aldemana i slične pisce. Umesto sa dinarom, častila me je sa ratlukom! Da radnju priče „smesti“ na grčka ostrva Ani je pomogao njen boravak u Grčkoj tokom 2008. i 2009. godine. Dve sezone radila je u Leptokariji i na Kritu u prodavnicama suvenira, prodavala sladolede, radila kao menadžer i pomoćnik konobara.

– Diplomirala sam 2007. godine na Fakultetu za industrijski menadžment, ali sam najkraće radila u struci – napominje književnica, koja je aktivna u Književnom društvu „Ćirilo i Metodije“ i organizaciji „Darujmo reč“. – Od malih nogu pišem pesme, priče, a u slobodno vreme slikam akvarele i fotografišem. Ipak, otkrila sam da mi najviše leže romani po uzoru na Artura Konana Dojla, Agatu Kristi, Jana Fleminga. Prava promocija i distribucija knjige koja se premijerno pojavila na Sajmu knjiga u Beogradu počinje posle novogodišnjih praznika. Do tada, delo iznajmljujem!

Preuzeto sa sajta:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:467577-Za-dinar-rentira-svoj-roman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top