Ana Berbakov O meni

O meni

Ana Berbakov (pseudonim Anee) je srpski pisac kriminalističkih romana. Rođena 18. jula 1985. godine u Kruševcu.  Svoju karijeru započinje romanima o Sofiji Kovač, visprenoj detektivki, koja postaje Anin serijski lik i pečat.  

Završila je elektronsko poslovanje i PR na Industrijskom Menadžmentu u Kruševcu, a pored pisanja, bavi se slikanjem i marketingom.  U periodu školovanja radila je razne poslove od štamparije i fotografije do turizma i PR menadžmenta. 

Pisanjem se bavi od svoje 11.godine, ali tek od 23. počinje njena profesionalna karijera, kada objavljuje pesme na portalu “PoezijaSRB”. To je bila ulaznica u svet afirmisanih pisaca. Nakon godinu dana postaje dopisnik i saradnik regionalnog časopisa za kulturu “Putevi kulture” u izdanju Kulturnog centra Kruševac, a nekoliko radova je objavljeno i u dnevnim novinama “Pravda”, beogradskom magazine za kulturu življenja “Avant Art Magazin”, prokupačkom listu za kulturu “TOK” i pesničkom zborniku “Cvet”. Od 2010. godine član je humane organizacije „Darujmo reč”, koja se bavi donacijom knjiga školskim bibliotekama. U periodu od 2010. do 2012. godine u kruševačkim novinama “Grad” uspešno objavljuje putopise i kratke detektivske priče o Komesaru Lakiju. Taj period je veoma uspešan, jer su njena literalna dela osvojila više nagrada. 

Nagrade i priznanja:

 • Radio Televizija Kruševac i Radio – Ekološki pokret „Bela breza“ u 2013.godini dodeljuje Ani nagradu za postignute rezultate na literalnom konkursu o temi „Sveti Trifun i Dan zaljubljenih“ za pesmu „Pesma o grožđu“;

 • Iste godine Organizacioni odbor „Dani vina“ u Trešnjevici dodeljuje joj Diplomu za osvojeno 1. mesto na nagradnom konkursu „Najlepša pesma o vinu“;

 • Književni klub „Bogoljub“, Jasika i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Pravoslavlje“, Kruševac 2013.godine Ani dodeljuje diplomu za osvojeno 3. mesto na književnom konkursu „Ljubav i smisao“ u kategoriji odraslih za priču „Slani kikiriki“. Ovo je jedna od nedetektivskih priča Ane Berbakov.

 • Takođe, nedetektivska priča „Poljubac“ 2013.godine osvojila je prvo mesto od strane publike na konkursu „BRAZIL U 365 reči“, koje je raspisalo Društvo iseljenika iz Latinske Amerike i Društvo srpsko-brazilskog prijateljstva.

 • Sredinom 2015. godine na konkursu drugog ciklusa krimi-priča „Pod lupom“ u kom su učestvovali pisci iz govoto cele regije Anina krimi priča „Osenčeni” proglašena je najboljom pričom u žanrovskoj književnosti u regionu i to joj je omiljeno priznanje.

 • Na Internacionalnom takmičenju u Austriji Internationaler Kinder – und Jugendbuchwettbewerb “Auf Schmetterlings- und Schwanenflugeln” 2015. likovni radovi Ane Berbakov ulaze u prvih 10 najboljh radova. Radovi pod nazivom “7 veličanstvenih” su minitajture 7 oldtajmera akrilik na impregniranom platnu.

 • Na konkursu “Korak ispisan perom” koji je priredio profesor Jovan Đorđević, Anina priča “In vino veritas” ulazi u knjigu najlepših putopisa domaćih autora

 • Tokom 2015. godine Kulturni centar Kruševac joj dodeljuje Diplomu za uspešno završenu 1. godinu glume u kategoriji starijeg uzrasta.

 • Vinsku Diplomu za učešće i postignute rezultate na pesničkom konkursu Najlepša pesma o vinu tokom 2017. godine dobija od Književnog kluba “Moravski tokovi” iz Trstenika.

 • Dramsko- recitatorska sekcija Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj banji Ani dodeljuje zahvalnicu za saradnju i doprinos u radu sekcije, krajem 2018. godine. Iste godine od Kulturnog Centra Kruševac dobija zahvalnicu za učešće na takmičenju recitatora za odrasle “Pesniče naroda mog”.

 • Za portal “Konkretno” aktivno i uspešno piše tokom 2016. i 2017. i to na temu Zakon privlačenja i Moći podsvesti. Isti period obeležila je i novinarskim perom uradivši par intervjua sa poznatim ličnostima, ali vrlo brzo odustaje od toga i vraća se proznom stvaralaštvu.

Izdavaštvo:

 • U oktobru 2013. godine u izdanju “Kormilo” IK Admiral Books iz štampe izlazi njen prvi krimi roman „Operacija Eros“, čiji se I tiraž prodaje u rekordnom roku. Nakon veoma uspešne promotivne sezone njenog prvenca, javno mnjene, a i publika prozvaju je srpskom Agatom Kristi.

 • Nakon raskida saradnje sa tadašnjom izdavačkom kućom Admiral Books, Ana otpočinje sa sopstvenim izdavaštvom. Te godine, prvi put, samostalno nastupa na Sajmu knjiga u Beogradu pod imenom „Štand jednog pisca”. Objavljivanjem drugog tiraža romana „Operacija Eros” i dvojezične (srp./engl.) zbirke pesama “Svetlost svesti” u septembru 2015. godine osniva svoju izdavačku kuću “Caesar books”.  Sopstveno izdavaštvo naziva po svom psu Cezaru, koga smatra ravnopravnim suvlasnikom ove kreativne ideje.

 • Iako nije planirala da i dalje piše o junakinji prvog romana Sofiji Kovač, na nagovor prijateljice, u oktobru 2016. godine Ana objavljuje nastavak prvog romana pod nazivom „Dijamantska prašina”. Ne zadugo, 2017. godine piše i objavljuje treći roman „Kasiopejina kletva” u kome Sofija Kovač postaje ozbiljan serijski lik Aninih kriminalističkih romana, dok roman postaje veoma zapažen kod publike.

 • Krajem 2018. godine Ana postaje član Udruženja Književnika Srbije.

 • U 2019. godini pauzira sa pisanjem novog romana, jer se posvećuje izradi Monografije povodom značajnih jubileja – 40 godina od formiranja akumulacije Ćelije na reci Rasini i 35 godina od izgradnje fabrike za preradu i proizvodnju vode za piće u Majdevu. Na ovoj Monografiji po prvi put stavlja pečat urednika.

 • Iste godine u Rimu njene pesme ulaze u 21. antologiju pesama “M’ illumino d’ immense”. Ana nastavlja da piše i da slika.

Slikarstvo i dizajn:

U slikarstvu se gotovo jednako dobro “snalazi”, kao i u pisanju. Voli jarke boje, pop-art, kubizam, dadaizam, minimalizam i sve moderne stilove. Uradila je seriju slika horoskopskih znakova, pejzaža, raznih elemenata u kombinovanoj tehnici. U periodu od 2015. do 2017. oslikava seriju mačaka u raznim bojama, oblicima i detaljima čiji stil šaljivo naziva “mačkizam”.

 • Godina 2016. biće upamćena kao preduzetnička godina u kojoj Ana, inspirasana mačkama koje oslikava, pokreće i svoj brend pod nazivom „Cat Corner”, tj. asortiman odevnih predmeta i drugih predmeta sa printom autorkinih slikarskih dela (mačaka/stil „mačkizam”). Asortiman “Cat Corner” je tokom 2016. i 2017. godine bio izložen u srpskoj knjižari Službenog glasnika na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.

 • Kada su kompanije MINI Srbija i Mikser House tokom juna 2016. pozvali zainteresovane umetnike, dizajnere, street artiste i sve druge kreativce da se priključe ovogodišnjoj akciji Mikser Festivala i kreiraju „MINI Mikser“, zvanično vozilo Mikser festivala, dizajn Ane Berbakov je osvojio prvo mesto, a pobednička ideja preneta je na ‪jedan autentični MINI Cooper SD.

 • Sredinom 2017. godine Biznis incubator Centar Kruševac i Kreativni biznis inovacioni generator Ani Berbakov kao osnivaču Brenda Cat Corner dodeljuje priznanje za učešće i saradnju na izradi inovacionih planova, u kategoriji inovacija proizvoda za najoriginalniji dizajn Mini Cat Cooper-a.

Za sebe kaže da je optimista i da je dosledna svojim ciljevima. Voli mačke, muziku, Grčku, narandžasto, porodicu, prijatelje i svog psa Cezara. Hobi su joj astrologija i fotografija, a pasija old tajmeri i kuvanje.

Moto: Nikad ne odustaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *