O meni

 

Ana Berbakov (pseudonim Anee) je srpski pisac kriminalističkih romana. Rođena 18. jula 1985. godine u Kruševcu, u Srbiji.  Svoju karijeru započinje romanima o Sofiji Kovač, visprenoj detektivki, koja postaje Anin serijski lik i pečat. 

Završila je elektronsko poslovanje i PR na Industrijskom Menadžmentu u Kruševcu, a pored pisanja, bavi se slikanjem i marketingom.  U periodu školovanja radila je razne poslove od štamparije i fotografije do turizma i PR menadžmenta.

Pisanjem se bavi od svoje 11.godine, ali tek od 23. počinje njena profesionalna karijera, kada objavljuje pesme na portalu “PoezijaSRB”. To je bila ulaznica u svet afirmisanih pisaca. Nakon godinu dana postaje dopisnik i saradnik regionalnog časopisa za kulturu “Putevi kulture” u izdanju Kulturnog centra Kruševac, a nekoliko radova je objavljeno i u dnevnim novinama “Pravda”, beogradskom magazinu za kulturu življenja “Avant Art Magazin”, prokupačkom listu za kulturu “TOK” i pesničkom zborniku “Cvet”. Od 2010. godine član je humane organizacije „Darujmo reč”, koja se bavi donacijom knjiga školskim bibliotekama. U periodu od 2010. do 2012. godine u kruševačkim novinama “Grad” uspešno objavljuje putopise i kratke detektivske priče o Komesaru Lakiju. Taj period je veoma uspešan, jer su njena literalna dela osvojila više nagrada.

 

Nagrade i priznanja:

Radio Televizija Kruševac i Radio – Ekološki pokret „Bela breza“ u 2013.godini dodeljuje Ani nagradu za postignute rezultate na literalnom konkursu o temi „Sveti Trifun i Dan zaljubljenih“ za pesmu „Pesma o grožđu“;

Iste godine Organizacioni odbor „Dani vina“ u Trešnjevici dodeljuje joj Diplomu za osvojeno 1. mesto na nagradnom konkursu „Najlepša pesma o vinu“;

Književni klub „Bogoljub“, Jasika i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Pravoslavlje“, Kruševac 2013.godine Ani dodeljuje diplomu za osvojeno 3. mesto na književnom konkursu „Ljubav i smisao“ u kategoriji odraslih za priču „Slani kikiriki“. Ovo je jedna od nedetektivskih priča Ane Berbakov.

Takođe, nedetektivska priča „Poljubac“ 2013.godine osvaja prvo mesto od strane publike na konkursu „BRAZIL U 365 reči“, koje je raspisalo Društvo iseljenika iz Latinske Amerike i Društvo srpsko-brazilskog prijateljstva.

Sredinom 2015. godine na konkursu drugog ciklusa krimi-priča „Pod lupom“ u kom su učestvovali pisci iz govoto cele regije Anina krimi priča „Osenčeni” proglašena je najboljom pričom u žanrovskoj književnosti u regionu i to joj je omiljeno priznanje.

Na Internacionalnom takmičenju u Austriji Internationaler Kinder – und Jugendbuchwettbewerb “Auf Schmetterlings- und Schwanenflugeln” 2015. likovni radovi Ane Berbakov ulaze u prvih 10 najboljh radova. Radovi pod nazivom “7 veličanstvenih” su minitajture 7 oldtajmera akrilik na impregniranom platnu.

Na konkursu “Korak ispisan perom” koji je priredio profesor Jovan Đorđević, Anina priča “In vino veritas” ulazi u knjigu najlepših putopisa domaćih autora

Tokom 2015. godine Kulturni centar Kruševac joj dodeljuje Diplomu za uspešno završenu 1. godinu glume u kategoriji starijeg uzrasta.

Vinsku Diplomu za učešće i postignute rezultate na pesničkom konkursu Najlepša pesma o vinu tokom 2017. godine dobija od Književnog kluba “Moravski tokovi” iz Trstenika.

Dramsko- recitatorska sekcija Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj banji Ani dodeljuje zahvalnicu za saradnju i doprinos u radu sekcije, krajem 2018. godine. Iste godine od Kulturnog Centra Kruševac dobija zahvalnicu za učešće na takmičenju recitatora za odrasle “Pesniče naroda mog”.

Za portal “Konkretno” aktivno i uspešno piše tokom 2016. i 2017. i to na temu Zakon privlačenja i Moći podsvesti. Isti period obeležila je i novinarskim perom uradivši par intervjua sa poznatim ličnostima, ali vrlo brzo odustaje od toga i vraća se proznom stvaralaštvu.

Izdavaštvo:

U oktobru 2013. godine u izdanju “Kormilo” IK Admiral Books iz štampe izlazi Anin prvi krimi roman „Operacija Eros“, čiji se prvi tiraž prodaje u rekordnom roku. Nakon veoma uspešne promotivne sezone njenog prvenca, javno mnjene, a i publika prozvaju je srpskom Agatom Kristi.

Nakon raskida saradnje sa tadašnjom izdavačkom kućom Admiral Books i neuspešnih pregovora sa još par izdavačkih kuća, Ana otpočinje sa sopstvenim izdavaštvom. Te godine, prvi put, samostalno nastupa na Sajmu knjiga u Beogradu pod imenom „Štand jednog pisca”. Osnivanje samostalnog izdavaštva bio je odgovor na sposobnost pružanja otpora i mentalne samoodbrane od seksualnog ucenjivanja od strane jednog izdavača. Ovaj potez je pokazao borbu za prava žena da se podjednako, kao i muškarci, bave biznisom i učestvuju u svim aktivnostima bez ucena i bilo kakvih uslovljavanja. Više o tome možete pročitati na blogu: ISTINITA PRIČA O NASTANKU CAESAR BOOKS-A .

Objavljivanjem drugog tiraža romana „Operacija Eros” i dvojezične (srp./engl.) zbirke pesama “Svetlost svesti – The light of mind” u septembru 2015. godine i samostalnim nastupanjem na Sajmu knjiga u Beogradu u oktobru iste godine, svoju izdavačku kuću Caesar Books naziva po svom psu Cezaru koga smatra ravnopravnim suvlasnikom ove kreativne ideje.

Iako nije planirala da i dalje piše o junakinji prvog romana Sofiji Kovač, na nagovor prijateljice, u oktobru 2016. godine Ana objavljuje nastavak prvog romana pod nazivom „Dijamantska prašina”. Ne zadugo, 2017. godine piše i objavljuje treći roman „Kasiopejina kletva” u kome Sofija Kovač postaje ozbiljan serijski lik Aninih kriminalističkih romana, dok roman postaje veoma zapažen kod publike.

Krajem 2018. godine Ana postaje član Udruženja Književnika Srbije.

U 2019. godini pauzira sa pisanjem novog romana, jer se posvećuje izradi Monografije povodom značajnih jubileja – 40 godina od formiranja akumulacije Ćelije na reci Rasini i 35 godina od izgradnje fabrike za preradu i proizvodnju vode za piće u Majdevu. Na ovom monografskom štivu po prvi put stavlja pečat urednika.

Iste godine u Rimu njene pesme ulaze u 21. antologiju pesama “M’ illumino d’ immense”. Ana nastavlja da piše i da slika.

OPŠIRNIJE O CAESAR BOOKS-u

Slikarstvo i dizajn:

Kao i u pisanju, Ana se gotovo jednako dobro “snalazi” i u slikarstvu. Voli jarke boje, pop-art, pulp-art, kubizam, dadaizam, minimalizam i sve moderne stilove. Anino uvažavanje majstora Pabla Pikasa, Endija Vorhola, Roj Lihteštajna, Dejvid Hoknija, Romera Brita, Robert Mekginisa uticalo je da stvori svojstven umetnički stil koristeći živopisne, smele i šarene šare kako bi izrazila svoj optimistički pogled na svet oko sebe. Kao i kod svake sjajne ideje i iza ove stoji priča.

Počelo je jednog letnjeg popodneva u Grčkoj, kada je Ana, posle napornog radnog dana, umorna utonula u san. Bio je to veoma ličan san u kome je Ani data ikona Svetog Luke. U hrišćanskom svetu poznato je da je Luka slikar i pisac među svecima, te možemo reći da je za Anu ovaj san bio dar od Boga.

Ana Berbakov je svoje prve dragulje stvorila bez ikakve komercijalne namere. Bili su to lični pokloni, nastali kao unikatni komadi sa puno veselih detalja. Najpre su to bile minijature na kartonu oslikane akrilnim bojama, a nešto kasnije i veći formati na pravom slikarskom platnu. Oni koji su dobili ove unikatne poklone odgovorili su sa uvažavanjem i dubokim poštovanjem da Ana MORA da napravi nešto više od ovoga. I tako se dogodilo! Od slika sa platna nastale su reprodukcije u vidu zidnog sata, koje Ana izrađuje u svojoj maloj zanatskoj radionici. Zatim, u tom asortimanu našle su se i poznate šolje za mleko, majice sa odštampanim šarenolikim detaljima. Šareno, šareno, šareno, od ekspresionističkih pejzaža, do horopskih znakova i životinja, sa posebnim akcentom na mačke. Razigrana, neicrpna kreativnost i Anin optimistički šarm nije mogao da se zove običnim imenom. Slika je bila samo jedan artikal u moru ideja koje su uveseljavale svet. Svo ovo stvaralaštvo je moralo da ima svoje ime i svoj kutak. Požudno ludilo boja, životnih radosti i optimističkog pogleda na svet, moralo je da ima svoj ugao. “Ovo ne može da se zove slika, ovo mora da se zove Cat Corner”, rekla je Ljilja Anina prijateljica, vizionar, kreativac i osnivač umetničkog nakita. Tako je zadnjeg dana zodijačkog Lava 22.08.2016. godine i zvanično osnovan Cat Corner. Sve u znaku mačke i kako dolikuje ovoj moćnoj životinji, Ana je krenula da osvaja tržište sa svojim umetničkim brendom.

OPŠIRNIJE O CAT CORNER-u

Počelo je sa dizajnom i takmičenjem kada su kompanije MINI Srbija i Mikser House tokom juna 2016. pozvale zainteresovane umetnike, dizajnere, street artiste i sve druge kreativce da se priključe tadašnjoj akciji Mikser Festivala i kreiraju „MINI Mikser“, zvanično vozilo Mikser festival. Nakon višenedeljnog žiriranja i ocenjivanja dizajn Ane Berbakov osvojio je prvo mesto, a pobednička ideja preneta na jedan autentični MINI Cooper SD.  I to nije bio kraj. Već sredinom 2017. godine Biznis Incubator Centar Kruševac i Kreativni Biznis Inovacioni Generator Ani Berbakov kao osnivaču brenda Cat Corner dodeljuje priznanje za učešće i saradnju na izradi inovacionih planova u kategoriji inovacija proizvoda za najoriginalniji dizajn Mini Cat Cooper-a. Takođe, dizajnirani proizvodi su tokom 2016. i 2017. godine bili izloženi i u Srpskoj knjižari Službenog glasnika na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, gde su domaći i strani turisti imali prilike da se upoznaju sa ovim manifestom boja.

Narednih godina Ana intenzivno nastavlja da dizajnira za kruševački Vodovod, a 2021. godine njen projekat “Zlatni štit grada Kruševca” dobija pozitivnu ocenu od strane Komisije za izbor projekata u kulturi Grada Kruševca i Ana sa ovim projektom otvara potpuno novo slikarsko poglavlje.

Opširnije o Zlatnom štitu grada Kruševca

Kao originalni srpski brend autorke Ane Berbakov Anee, Cat Corner pronalazi svoje mesto na asortimanima koje za sada čine majice, bedževi, šolje, čestitke, kalendari, reprodukcije slika i zidni satovi u zanatskoj izradi.

Cat Corner je usmeren na pokretanje, organizovanje i inoviranje kreativnih ideja sa osnovnim ciljem stvaranja novog tržišta i ostvarivanja dobiti. Takođe, inicirano i osnovano od strane žene koja ga pokreće inovativnim idejama i koja je aktivno uključena u njegov razvoj i rukovođenje pospešuje rast ženskog preduzetništva na globalnom nivou. 

Tako da možemo reći da je Cat Corner kao brend vezan za razvitak kreativnosti, pospešuje rađanje ideja i obogaćuje ljudske potrebe i žensko preduzetništvo kroz delatnosti kao što su: štamparstvo, izdavaštvo, marketing, dizajn, pisanje, slikanje, govorništvo – jednom rečju WOMEN IN ART&BUSINESS.

Moto Cat Cornera: Mačke su izabrale!

Opširnije o Cat Corner print-u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *